Események
2018, május 12 - 18:00

Rendezvény: Megemlékezés a kitelepítés 72. évfordulójáról (mise, koszorúzás)

Helyszín:  Szent Kereszt Templom Vecsés, Jókai M. u.
Nagyállomás

Rendező: Német Nemzetiségi Önkormányzat
Tófalvi Mónika
06-30-649-4540

részletek

 

2018, május 27 - 15:30

Rendezvény: A Vecsési Tájház 7. születésnapja

Helyszín: Vecsési Tájház udvara
Vecsés, Jókai Mór u. 6.

Rendező: Vecsési Tájházért Alapítvány,
Kulturverein-Vecsés,
Német Nemzetiségi Önkormányzat,
Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület,
Vecsési Borbarátok Egyesülete
Frühwirthné Halász Melinda
06-30-649-4539

 

 

2018, június 14 - 17:00
Rendezvény:  Városi ünnep (Vecsés újratelepítésének 232. évfordulója)

Helyszín: Vecsés, Szent István tér

Rendező: Vecsés Város Önkormányzata
06-29-352-000

 

 

2018, június 15 - 16:00 to 2018, június 16 - 23:00

Rendezvény: Vecsési Sváb Fesztivál

Helyszín: Vecsés, Fő út - Epres

Jegyrendelés, információ:
Zehetmayer Adrienn: 30/321-4083

 

 

Nagyon sikeres év volt 2016 a Wetschescher Nachtigallen Kórusnak

Az idei év is számos fontos meghívást és versenyt tartogatott a számunkra. Januárban megtisztelő felkérést kaptunk: január 19-én a Wetschescher Nachtigallen Kórus énekelhetett a magyarországi németek kitelepítésének 70. évfordulója alkalmából megrendezett állami megemlékezésen, Budaörsön. Először a koszorúzáson énekeltünk az Ó-temetőben. Ezt követően a Nepomuki Szent János Templomban tartottak német nyelvű ünnepi szentmisét és megemlékezést, ahol kórusunk együtt énekelt a tököli, biatorbágyi és budaörsi énekkarokkal. Külön öröm volt számomra, hogy én vezényelhettem ezt a csodás vegyes kart. A megemlékezés fényét emelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott, méltatva a magyarországi németek kulturális, tudományos és társadalmi-erkölcsi értékeit a mai Magyarországon, s egyben elítélte az ellenük elkövetett bűncselekményeket: az elhurcolást és a kitelepítést is.

A tavasz a felkészülés időszaka volt, hisz idén, mint minden harmadik évben minősítő versenyre készültünk. A Magyarországi Német Ének- Zene és Tánckarok Országos Szövetsége (Landesrat der ungarndeutschen Chöre, Kapellen und Tanzgruppen) idén a kórusminősítő versenyt rendezte meg. Mi a budai helyszínt választottuk, ezért május 21-én minősültünk a III. kerületi kulturális központban. Új harmonikás kísérőnk, Kreisz László itt debütált velünk először. A fellépésünk fantasztikusan sikerült, a zsűri csak pozitívumokat fogalmazott meg rólunk, mind az előadásmód, mind a hangzás, intonáció és a dalválasztás terén is. Így sikerült idén ötödjére is elhoznunk Vecsésre a legjobbaknak járó minősítést, az Arany Rozmaring díjat. Ezzel meghívást kaptunk az októberi kórusfesztiválra, amelyet Vecsésen rendeztek meg a legjobb 14 kórus részvételével. Június 14-én, Vecsés városi ünnepségén kórusunk már a minősítő verseny dalcsokrát adta elő a vecsési lakosoknak, nagy sikerrel.

A nyár sem telt idén tétlenül. Kórusunk júniusban énekelt a Váci Egyházmegyei Találékozó ünnepi miséjén, az Epresben. A meleg ellenére is sokan részt vettek a találkozón, tetsvérvárosunkból Rheinstettenből is érkeztek vendégek erre az alkalomra.

A Landesrat idén július 30-án ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Veszprém Arénában egy megaprodukcióval készültek, ahol a magyarországi németek kulturális szervezetének történetét, felépítését, működését és céljait mutatták be a kedves közönségnek. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy engem kértek fel a gálaműsor forgatókönyvének megírására és az egész ünnepi műsor rendezője is én lehettem. A Wetschescher Nachtigallen Kórus alkotta a több mint 400 fős jubileumi kórus fő vázát, minket hangosítottak ki külön mikrofonokkal és az éneklésünk az ünnepségről készült cd- n is kiválóan hallható lesz. A gálaprogram újszerű és formabontó volt, mert nem műsorszámok egymásutánja következett, hanem egy nagy, egységes színpadi művet adtunk elő. Egy anya és a kislánya dialógusából derült ki, hogyan működik a Landesrat, milyen versenyeket, továbbképzéseket kínál az énekesek, táncosok és zenészek számára. Saska Lilla játszotta a kislányt, jómagam pedig az anya szerepét kaptam. A forgatókönyvem alapján kellett felkészülniük a részvevő csoportoknak, ki, mikor következik, melyik végszó után jönnek a táncosok, a zenészek, a harmonikások vagy az énekesek. Nehéz feladat volt így, helyszíni rendezői instrukciók nélkül végig csinálni a két órás főpróbát is, hisz én a színpadon ültem szereplőként. A nagy koncentráció és a résztvevő csoportok fegyelmezett munkája meghozta a gyümölcsét: nagy siker lett a gálaműsor, amelyen közel 1200 táncos, énekes és zenész szerepelt! Kórusunk a gálaprogram utáni kulturális programban is nagy sikerrel szerepelt. Fáradtan, de élményekkel telve utaztunk vissza Veszprémből Vecsésre. Az Unser Bildschirm című német nemzetiségi magazin többször is beszámolt erről a programról a Duna Tv-n és a Duna World csatornáján is.

Szeptemberben a Káposztafeszten szerepeltünk, ahol szintén az új dalcsokor énekeivel ajándékoztuk meg a hazai és vendég közönséget, Kreisz László újhangzású harmonikájával még teltebb lett a kórus hangzása is. Nagy izgalommal vártuk az októberi kórusfesztivált, amelynek idén a Bálint Ágnes Kulturális Központ adott otthont. A legjobbak közt szerepelni mindig nagy öröm, mi a német népdalokat előadó kórusok kategóriájában indultunk, de voltak kis csoportok, ill. német dalfeldolgozást éneklő vegyes karok is. A Wetschescher Nachtigallen Kórus kiváló hangzásáért és előadásmódjáért különdíjat nyert, amelyet Birinyi Józseftől, a KÓTA elnökétől vehettünk át. Jó érzés volt, hogy végre hazai közönség előtt énekelhettünk a legnívósabb német kórusfesztiválon, jól esett mindenkinek a kedves taps, a bízató mosoly és a rengeteg gratuláció, amelyet a műsor után kaptunk mind a vecsésiektől, mind pedig a fellépő kórusok tagjaitól, karnagyaitól. Köszönet a Landesrat nevében a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola táncsoportjának és kórusának is, akik csodás programjukkal színesítették ezt a szép gálát.

A november szintén a felkészülés ideje, hisz ekkor már javában készülünk a karácsonyi koncertünkre, melynek most december 17-én a falusi Szent Kereszt templom ad otthon. Koncertünk este 19 órától kezdődik. Ezzel a karácsonyi zenés ajándékkal szeretnénk megköszönni családunknak, barátainknak és vecsési ismerőseinknek azt a szeretetet és támogatást, amellyel a 2016-os évünket ilyen széppé varázsolták. Reméljük, hogy a 2017-es év is ilyen sok örömet és boldogságot tartogat a számunkra. Mindenkinek áldott, békés karácsonyt és nagyon boldog újesztendőt kíván a Wetschescher Nachtigallen Kórus!

 

Fazekasné Gombár Mónika

karvezető

 

Galéria

 

   
Káposztafeszt Tojásfutás  Strudlessen
     
Regionális Gála 2008 Régi Vecsés Régi Képek

 

Magyar Deutsch

 

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 

Hírek

Választás 2018

Képviselői mandátumot szerzett az országos német önkormányzat listája, Ritter Imre a következő négy évben független képviselőként dolgozik a magyarországi németekért az Országgyűlésben.

 

Locsolkodás és Tojásfutás a Tájháznál

Gyászhír

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Brunner József, a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Musikverein Wetschesch elnökhelyettese, a Brunner Zenekar vezetője életének 53. esztendejében eltávozott közülünk!

Vecsési sváb konyha

Köszönjük a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy immár a második gyönyörű, a régi sváb életmódnak emléket állító könyv kiadásában segédkeztek, hiszen tavaly előkerültek a „Fiókok mélyéről” a régi fotók egy albumba összegyűjtve és most a „Donauschwäbische Küche in Wetschesch”.