Események
2018, május 12 - 18:00

Rendezvény: Megemlékezés a kitelepítés 72. évfordulójáról (mise, koszorúzás)

Helyszín:  Szent Kereszt Templom Vecsés, Jókai M. u.
Nagyállomás

Rendező: Német Nemzetiségi Önkormányzat
Tófalvi Mónika
06-30-649-4540

részletek

 

2018, május 27 - 15:30

Rendezvény: A Vecsési Tájház 7. születésnapja

Helyszín: Vecsési Tájház udvara
Vecsés, Jókai Mór u. 6.

Rendező: Vecsési Tájházért Alapítvány,
Kulturverein-Vecsés,
Német Nemzetiségi Önkormányzat,
Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület,
Vecsési Borbarátok Egyesülete
Frühwirthné Halász Melinda
06-30-649-4539

 

 

2018, június 14 - 17:00
Rendezvény:  Városi ünnep (Vecsés újratelepítésének 232. évfordulója)

Helyszín: Vecsés, Szent István tér

Rendező: Vecsés Város Önkormányzata
06-29-352-000

 

 

2018, június 15 - 16:00 to 2018, június 16 - 23:00

Rendezvény: Vecsési Sváb Fesztivál

Helyszín: Vecsés, Fő út - Epres

Jegyrendelés, információ:
Zehetmayer Adrienn: 30/321-4083

 

 

Rheinstetten-Vecsés

Rheinstetten-Vecsés

Vecsés és Rheinstetten kapcsolata 1990-ben kezdődött. Pontosabban az első lépést még 1989-ben tettük meg, amikor kitöltöttünk egy kérdőívet, amelyet a Magyarországi Németek Szövetségétől kaptunk. Ez az ív felmérte azokat a településeket, ahol németek is élnek, és szívesen létesítenének  kapcsolatot Baden-Württemberg-ben lévő településekkel. A jelentkezők névsorát a tartományban közzétették.
1990 nyarán Rheinstetten polgármestere és alpolgármestere három magyarországi települést keresett fel. Jártak Zircen, Siklóson és Vecsésen. A neveket a Németországban megjelenő kiadványból vették. Meglepő módon ránk esett a választás. Előnyként számított, hogy Vecsés közel van a fővároshoz, gépkocsival és vonaton is könnyen elérhető, szomszédságában van a repülőtér. Másrészt lakóinak száma közel azonos az övékével. Az iskolában nemzetiségi nyelvként tanítják a németet, és még sokan beszélik is.
Az első három esztendő az ismerkedés korszaka volt. Kölcsönös látogatások a település vezetői között, fúvószenekari cserelátogatás. Rheinstettenből és környékéről szívesen tettek autóbuszos kirándulásokat Magyarországra. Ezeket a kirándulásokat Lang asszony, az akkori alpolgármester felesége szervezte. A többnyire egyhetes programokba mindig beillesztettek egy vecsési látogatást. A vendégeket műsorral fogadtuk, a műsor után szívesen vacsoráztak Vecsésen.  Ez jó módszer volt arra, hogy sokan ismerhették meg Vecsést, és a későbbiekben a kifejezetten Vecsésre látogatók már nem ismeretlen helyre utaztak.
A háromévi ismeretség után került sor a partnerkapcsolat hivatalos aláírására. 1993 májusában, a Gazdakörben tartott ünnepen részt vett Hambuch Géza, a Magyarországi Németek Szövetségének elnöke és a Német Követség képviseletében Josef Aufricht úr is.
Az aláírást követően gyorsan szélesedett a kapcsolatot tartók köre.
Egy rheinstetteni egyházi kórus is részt vett egy magyarországi körúton. Ők is meglátogatták Vecsést. Ekkor formálódott, jött létre a Rajna parti Szt. Márton Egyházközség és a vecsési Ó-Plébánia Egyházközsége közötti kapcsolat. A kapcsolat révén ruhaadományok érkeztek az egyházközség címére, amit vecsési rászorulóknak adtak tovább.  A Szent Márton-napi búcsúra kétévente meghívják a vecsési fiatal énekeseket és táncosokat, zenészeket. Ez tart a mai napig.
A német nemzetiségi nyelvet tanító iskolák pedagógusai és diákjai is bekapcsolódtak. Bővült a személyes kapcsolatot ápolók köre is, családok látogatják egymást kölcsönösen.
1997-ben közösen ünnepeltük az egyházközség 200 éves évfordulóját. Delegációk jelenlétében történt Rheinstetten és Vecsés várossá avatása is. A hivatalos aláírás 10. évfordulóján egy kiállítás keretében adtunk számot a közös eseményekről. Képekben és dokumentumokban idéztük fel a megtett utat. A kiállítást örömmel fogadták a vendégeink, így ősszel náluk is megrendezhettük.
Ma már elképzelhetetlen a Vecsési Káposztafeszt és a Forchheimer Dorffest cserelátogatók, delegációk nélkül.
Természetesen, a civil kapcsolatok mellett élő kapcsolat van a két település önkormányzata között is. Ennek meggyőző bizonyítéka, hogy a kölcsönös megismerést, a barátságot formáló, mélyítő munkában részvevőket mindkét oldalról hivatalos kitüntetésekkel is elismerik.
A partnerség legnagyobb hozadéka, hogy lendületet adott a nemzetiségi kultúra ápolásának. Felértékelte a német nyelv ismeretét. Biztos vagyok benne, hogy erősítette az identitásunkat is. Természetesen jó hatással volt a város minden rétegére. Más dolog valahová turistaként eljutni és más dolog, ha az ember családokkal ismerkedik, náluk tölt rövidebb-hosszabb időt.

 

Frühwirth Mihály

 

Galéria

 

   
Káposztafeszt Tojásfutás  Strudlessen
     
Regionális Gála 2008 Régi Vecsés Régi Képek

 

Magyar Deutsch

 

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 

Hírek

Választás 2018

Képviselői mandátumot szerzett az országos német önkormányzat listája, Ritter Imre a következő négy évben független képviselőként dolgozik a magyarországi németekért az Országgyűlésben.

 

Locsolkodás és Tojásfutás a Tájháznál

Gyászhír

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Brunner József, a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Musikverein Wetschesch elnökhelyettese, a Brunner Zenekar vezetője életének 53. esztendejében eltávozott közülünk!

Vecsési sváb konyha

Köszönjük a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy immár a második gyönyörű, a régi sváb életmódnak emléket állító könyv kiadásában segédkeztek, hiszen tavaly előkerültek a „Fiókok mélyéről” a régi fotók egy albumba összegyűjtve és most a „Donauschwäbische Küche in Wetschesch”.