Események
2019, március 3 - 16:00

Rendezvény:  „Strudl'essen” - Rétesevés

Helyszín: Grassalkovich Antal Általános Iskola tornaterme
Vecsés, Fő út 92.

Rendező: Német Nemzetiségi Önkormányzat
Tófalvi Mónika
06-30-649-4540
elnok@wetschesch.hu

részletek

 

Rheinstetten-Vecsés

Rheinstetten-Vecsés

Vecsés és Rheinstetten kapcsolata 1990-ben kezdődött. Pontosabban az első lépést még 1989-ben tettük meg, amikor kitöltöttünk egy kérdőívet, amelyet a Magyarországi Németek Szövetségétől kaptunk. Ez az ív felmérte azokat a településeket, ahol németek is élnek, és szívesen létesítenének  kapcsolatot Baden-Württemberg-ben lévő településekkel. A jelentkezők névsorát a tartományban közzétették.
1990 nyarán Rheinstetten polgármestere és alpolgármestere három magyarországi települést keresett fel. Jártak Zircen, Siklóson és Vecsésen. A neveket a Németországban megjelenő kiadványból vették. Meglepő módon ránk esett a választás. Előnyként számított, hogy Vecsés közel van a fővároshoz, gépkocsival és vonaton is könnyen elérhető, szomszédságában van a repülőtér. Másrészt lakóinak száma közel azonos az övékével. Az iskolában nemzetiségi nyelvként tanítják a németet, és még sokan beszélik is.
Az első három esztendő az ismerkedés korszaka volt. Kölcsönös látogatások a település vezetői között, fúvószenekari cserelátogatás. Rheinstettenből és környékéről szívesen tettek autóbuszos kirándulásokat Magyarországra. Ezeket a kirándulásokat Lang asszony, az akkori alpolgármester felesége szervezte. A többnyire egyhetes programokba mindig beillesztettek egy vecsési látogatást. A vendégeket műsorral fogadtuk, a műsor után szívesen vacsoráztak Vecsésen.  Ez jó módszer volt arra, hogy sokan ismerhették meg Vecsést, és a későbbiekben a kifejezetten Vecsésre látogatók már nem ismeretlen helyre utaztak.
A háromévi ismeretség után került sor a partnerkapcsolat hivatalos aláírására. 1993 májusában, a Gazdakörben tartott ünnepen részt vett Hambuch Géza, a Magyarországi Németek Szövetségének elnöke és a Német Követség képviseletében Josef Aufricht úr is.
Az aláírást követően gyorsan szélesedett a kapcsolatot tartók köre.
Egy rheinstetteni egyházi kórus is részt vett egy magyarországi körúton. Ők is meglátogatták Vecsést. Ekkor formálódott, jött létre a Rajna parti Szt. Márton Egyházközség és a vecsési Ó-Plébánia Egyházközsége közötti kapcsolat. A kapcsolat révén ruhaadományok érkeztek az egyházközség címére, amit vecsési rászorulóknak adtak tovább.  A Szent Márton-napi búcsúra kétévente meghívják a vecsési fiatal énekeseket és táncosokat, zenészeket. Ez tart a mai napig.
A német nemzetiségi nyelvet tanító iskolák pedagógusai és diákjai is bekapcsolódtak. Bővült a személyes kapcsolatot ápolók köre is, családok látogatják egymást kölcsönösen.
1997-ben közösen ünnepeltük az egyházközség 200 éves évfordulóját. Delegációk jelenlétében történt Rheinstetten és Vecsés várossá avatása is. A hivatalos aláírás 10. évfordulóján egy kiállítás keretében adtunk számot a közös eseményekről. Képekben és dokumentumokban idéztük fel a megtett utat. A kiállítást örömmel fogadták a vendégeink, így ősszel náluk is megrendezhettük.
Ma már elképzelhetetlen a Vecsési Káposztafeszt és a Forchheimer Dorffest cserelátogatók, delegációk nélkül.
Természetesen, a civil kapcsolatok mellett élő kapcsolat van a két település önkormányzata között is. Ennek meggyőző bizonyítéka, hogy a kölcsönös megismerést, a barátságot formáló, mélyítő munkában részvevőket mindkét oldalról hivatalos kitüntetésekkel is elismerik.
A partnerség legnagyobb hozadéka, hogy lendületet adott a nemzetiségi kultúra ápolásának. Felértékelte a német nyelv ismeretét. Biztos vagyok benne, hogy erősítette az identitásunkat is. Természetesen jó hatással volt a város minden rétegére. Más dolog valahová turistaként eljutni és más dolog, ha az ember családokkal ismerkedik, náluk tölt rövidebb-hosszabb időt.

 

Frühwirth Mihály

 

Galéria

 

   
Káposztafeszt Tojásfutás  Strudlessen
     
Regionális Gála 2008 Régi Vecsés Régi Képek

 

Magyar Deutsch

 

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 

Hírek

A 25 éves testvérvárosi partnerkapcsolat megünneplése Rheinstettenben

2018. november 9-12. között 25 fős vecsési delegációval látogattunk el Rheinstettenbe, a Szent Márton Egyházközség novemberi szent Márton napi ünnepségére.

Gyűjtés indult a Szent Kereszt templom belső felújítására

Templomunk, a Szent Kereszt Felmagasztalása templom 1962-re épült fel a Jókai utcában. Sok vecsési család vállalt áldozatos munkát, adott adományt ahhoz, hogy elkészüljön.
Mára megint összegyűltek a tennivalók. A templomunk átfogó belső felújításra szorul, hiszen festés közel 30 éve volt utoljára. Ismét a vecsési családokhoz fordulunk segítségért. Szeretnénk az elektromos hálózatot felújítani, a falak festésre szorulnak és a padlózatot is meg kellene újítani.

Megemlékezés a kitelepítés 72. évfordulójáról

2018. május 12-én, szombaton a Szent Kereszt templom esti miséjén emlékeztünk meg azokról a vecsési családokról, akiket 1946 májusában igazságtalanul megfosztottak otthonuktól és Németországba kitelepítettek.