Események
2018, május 12 - 18:00

Rendezvény: Megemlékezés a kitelepítés 72. évfordulójáról (mise, koszorúzás)

Helyszín:  Szent Kereszt Templom Vecsés, Jókai M. u.
Nagyállomás

Rendező: Német Nemzetiségi Önkormányzat
Tófalvi Mónika
06-30-649-4540

részletek

 

2018, május 27 - 15:30

Rendezvény: A Vecsési Tájház 7. születésnapja

Helyszín: Vecsési Tájház udvara
Vecsés, Jókai Mór u. 6.

Rendező: Vecsési Tájházért Alapítvány,
Kulturverein-Vecsés,
Német Nemzetiségi Önkormányzat,
Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület,
Vecsési Borbarátok Egyesülete
Frühwirthné Halász Melinda
06-30-649-4539

 

 

2018, június 14 - 17:00
Rendezvény:  Városi ünnep (Vecsés újratelepítésének 232. évfordulója)

Helyszín: Vecsés, Szent István tér

Rendező: Vecsés Város Önkormányzata
06-29-352-000

 

 

2018, június 15 - 16:00 to 2018, június 16 - 23:00

Rendezvény: Vecsési Sváb Fesztivál

Helyszín: Vecsés, Fő út - Epres

Jegyrendelés, információ:
Zehetmayer Adrienn: 30/321-4083

 

 

Vecsési sváb konyha

Vecsésen manapság mindig történik valami. Már a 24. órában vagyunk, hogy a régi sváb szokásokat, hagyományokat megőrizzük. Így van ez a sváb konyhával is. A családok egyre kevesebbet főznek, a gyerekek a menzán, a családtagok a munkahelyen vagy akár ú tközben esznek.

Ezért támogatta a Német Nemzetiségi Önkormányzat azt a kezdeményezést, hogy a még meglévő, még ismert régi sváb recepteket egy receptkönyvbe összegyűjtsék. Ez a könyv azonban nem csak egy egyszerű receptgyűjtemény, hanem emlékezés a régi ízekre, illatokra, melyeket még az őseink is érezhettek.

A könyvbemutató a vecsési Grassalkovich Antal Általános iskola aulájában volt november 20-án. Meglepően sokan voltak kíváncsiak erre a könyvre, a bemutató telt ház mellett zajlott.

Ambach Mónika , a ”Zentrum” (Magyarországi Németek Információs Központjának) igazgatója méltatta a könyvet, összehasonlította az ételeket és a nyelvet a bánátival, ahonnan ő is származik. Sok hasonlóságot fedezett fel, hiszen az életmód is hasonló volt. Nagyon fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az ilyen kiadványok milyen fontosak a fiatalabb generációk életében, a hagyományok megőrzésében.

Mindezek után ismerjük meg a könyv alkotóit. Az összeállítása Wirthné Sárosi (Stiller) Éva és Doróné Zemmel Katalin érdeme. A német nyelvre fordítást Fazekas Annamária végezte. Az elkészített ételekről a fotókat Pálfy Miklós készítette. Az ételek neve magyarul, németül és svábul is megtalálható.

Wirthné Éva elmesélte a hallgatóságnak, hogy ő mind a mai napig sváb konyhát vezet, a családjában ez a szokás. Így néhány kivételével valamennyi, a könyvben található recept az ő gyűjteményéből származik. A sváb konyha egyszerű és ízletes. Finom kóstolóval is készült és a szünetben megkínálta a nézőket a régi receptek alapján készült süteményekkel. A könyv több hónap munkájának alapján készült el, mivel az elkészített ételeket a fotós nap mint nap lefényképezte, így kerültek a receptek mellé, ezzel is növelve a könyv értékét.

A bemutató után a könyv vásárlására, majd dedikációjára is sor került. Öröm volt látni és hallani, ahogy az idősebb korosztály tagjai a könyvet lapozgatva egymásnak felidézték a régi ízeket és vettek néhány példányt az unokáiknak is, hátha kipróbálnak majd egy-két régi receptet.

Köszönjük a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy immár a második gyönyörű, a régi sváb életmódnak emléket állító könyv kiadásában segédkeztek, hiszen tavaly előkerültek a „Fiókok mélyéről” a régi fotók egy albumba összegyűjtve és most a „Donauschwäbische Küche in Wetschesch”.

Köszönet az alkotóknak és a kiadónak és még sok sikert kívánunk ehhez a szép hagyományápoló munkához.

Ináncsi Zsigmondné

A kiadvány 2000 Ft-os áron megvásárolható a Német Nemzetiségi Önkormányzatnál. Kontakt: Doróné Zemmel Katalin 06-30-668-7043.

 

Fotó: Pálfy Miklós

2017, december 8 - 12:45

Galéria

 

   
Káposztafeszt Tojásfutás  Strudlessen
     
Regionális Gála 2008 Régi Vecsés Régi Képek

 

Magyar Deutsch

 

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 

Hírek

Választás 2018

Képviselői mandátumot szerzett az országos német önkormányzat listája, Ritter Imre a következő négy évben független képviselőként dolgozik a magyarországi németekért az Országgyűlésben.

 

Locsolkodás és Tojásfutás a Tájháznál

Gyászhír

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Brunner József, a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Musikverein Wetschesch elnökhelyettese, a Brunner Zenekar vezetője életének 53. esztendejében eltávozott közülünk!

Vecsési sváb konyha

Köszönjük a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy immár a második gyönyörű, a régi sváb életmódnak emléket állító könyv kiadásában segédkeztek, hiszen tavaly előkerültek a „Fiókok mélyéről” a régi fotók egy albumba összegyűjtve és most a „Donauschwäbische Küche in Wetschesch”.