Események
2019, február 2 - 19:00

Rendezvény: Vecsési Svábbál

Helyszín: Bálint Ágnes Kultúrális Központ

Rendező: Lumpen Klumpen Tánccsoport
Jegyinformáció: Fazekas Eta 06203174000

részletek

 

2019, március 3 - 16:00

Rendezvény:  „Strudl'essen” - Rétesevés

Helyszín: Grassalkovich Antal Általános Iskola tornaterme
Vecsés, Fő út 92.

Rendező: Német Nemzetiségi Önkormányzat
Tófalvi Mónika
06-30-649-4540
elnok@wetschesch.hu

részletek

 

Vecsési sváb konyha

Vecsésen manapság mindig történik valami. Már a 24. órában vagyunk, hogy a régi sváb szokásokat, hagyományokat megőrizzük. Így van ez a sváb konyhával is. A családok egyre kevesebbet főznek, a gyerekek a menzán, a családtagok a munkahelyen vagy akár ú tközben esznek.

Ezért támogatta a Német Nemzetiségi Önkormányzat azt a kezdeményezést, hogy a még meglévő, még ismert régi sváb recepteket egy receptkönyvbe összegyűjtsék. Ez a könyv azonban nem csak egy egyszerű receptgyűjtemény, hanem emlékezés a régi ízekre, illatokra, melyeket még az őseink is érezhettek.

A könyvbemutató a vecsési Grassalkovich Antal Általános iskola aulájában volt november 20-án. Meglepően sokan voltak kíváncsiak erre a könyvre, a bemutató telt ház mellett zajlott.

Ambach Mónika , a ”Zentrum” (Magyarországi Németek Információs Központjának) igazgatója méltatta a könyvet, összehasonlította az ételeket és a nyelvet a bánátival, ahonnan ő is származik. Sok hasonlóságot fedezett fel, hiszen az életmód is hasonló volt. Nagyon fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az ilyen kiadványok milyen fontosak a fiatalabb generációk életében, a hagyományok megőrzésében.

Mindezek után ismerjük meg a könyv alkotóit. Az összeállítása Wirthné Sárosi (Stiller) Éva és Doróné Zemmel Katalin érdeme. A német nyelvre fordítást Fazekas Annamária végezte. Az elkészített ételekről a fotókat Pálfy Miklós készítette. Az ételek neve magyarul, németül és svábul is megtalálható.

Wirthné Éva elmesélte a hallgatóságnak, hogy ő mind a mai napig sváb konyhát vezet, a családjában ez a szokás. Így néhány kivételével valamennyi, a könyvben található recept az ő gyűjteményéből származik. A sváb konyha egyszerű és ízletes. Finom kóstolóval is készült és a szünetben megkínálta a nézőket a régi receptek alapján készült süteményekkel. A könyv több hónap munkájának alapján készült el, mivel az elkészített ételeket a fotós nap mint nap lefényképezte, így kerültek a receptek mellé, ezzel is növelve a könyv értékét.

A bemutató után a könyv vásárlására, majd dedikációjára is sor került. Öröm volt látni és hallani, ahogy az idősebb korosztály tagjai a könyvet lapozgatva egymásnak felidézték a régi ízeket és vettek néhány példányt az unokáiknak is, hátha kipróbálnak majd egy-két régi receptet.

Köszönjük a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy immár a második gyönyörű, a régi sváb életmódnak emléket állító könyv kiadásában segédkeztek, hiszen tavaly előkerültek a „Fiókok mélyéről” a régi fotók egy albumba összegyűjtve és most a „Donauschwäbische Küche in Wetschesch”.

Köszönet az alkotóknak és a kiadónak és még sok sikert kívánunk ehhez a szép hagyományápoló munkához.

Ináncsi Zsigmondné

A kiadvány 2000 Ft-os áron megvásárolható a Német Nemzetiségi Önkormányzatnál. Kontakt: Doróné Zemmel Katalin 06-30-668-7043.

 

Fotó: Pálfy Miklós

2017, december 8 - 12:45

Galéria

 

   
Káposztafeszt Tojásfutás  Strudlessen
     
Regionális Gála 2008 Régi Vecsés Régi Képek

 

Magyar Deutsch

 

h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Hírek

A 25 éves testvérvárosi partnerkapcsolat megünneplése Rheinstettenben

2018. november 9-12. között 25 fős vecsési delegációval látogattunk el Rheinstettenbe, a Szent Márton Egyházközség novemberi szent Márton napi ünnepségére.

Gyűjtés indult a Szent Kereszt templom belső felújítására

Templomunk, a Szent Kereszt Felmagasztalása templom 1962-re épült fel a Jókai utcában. Sok vecsési család vállalt áldozatos munkát, adott adományt ahhoz, hogy elkészüljön.
Mára megint összegyűltek a tennivalók. A templomunk átfogó belső felújításra szorul, hiszen festés közel 30 éve volt utoljára. Ismét a vecsési családokhoz fordulunk segítségért. Szeretnénk az elektromos hálózatot felújítani, a falak festésre szorulnak és a padlózatot is meg kellene újítani.

Megemlékezés a kitelepítés 72. évfordulójáról

2018. május 12-én, szombaton a Szent Kereszt templom esti miséjén emlékeztünk meg azokról a vecsési családokról, akiket 1946 májusában igazságtalanul megfosztottak otthonuktól és Németországba kitelepítettek.